4 Dingen die het ondernemerschap mij geleerd hebben - blog

4 Dingen die het ondernemerschap mij geleerd heeft

Het starten van een eigen bedrijf klinkt voor veel ambitieuze mensen als ‘a dream coming true’. Want heel eerlijk: hoe relaxed is het als je zelf je werktijden en dagen kunt indelen en zelf kunt besluiten waar je werkt? Yes, inderdaad, dat is echt een enorme luxe die je zeker kan en mag omarmen. Toch zijn er een aantal valkuilen voor iedere startende ondernemer, waardoor je eerder stress dan plezier kunt ervaren van het ondernemerschap. En daarom zet ik graag een aantal van die valkuilen voor je op een rijtje. Want trust me: ook ik ben vaak onderuit gegleden (en nog steeds!).

Durf ‘nee’ te zeggen

Als je (startende) ondernemer bent, is het heel verleidelijk om tegen iedere opdracht ‘ja’ te zeggen. Logisch, want je wil geld verdienen. En geld komt nu eenmaal alleen maar in het laatje door opdrachten. Mijn tip is: leer ook ‘nee’ te zeggen. Ik heb te vaak ja gezegd tegen een opdracht waarbij ik vanaf het begin al voelde dat het geen match was. Toch ging ik vaak aan dat gevoel voorbij en nam ik de opdracht gewoon aan. Met als gevolg: minder energie en plezier in het werk. Neem alleen opdrachten aan waar je energie van krijgt!

Bewaak je eigen agenda

Inhakend op de vorige tip: bewaak je eigen agenda. Ik was een echte pleaser (en soms nog steeds, oeps) waardoor uiteindelijk mijn opdrachtgevers mijn agenda bepaalden. Vaak was het gevolg dat ik mijn lunchpauzes oversloeg en tot laat aan het werk was, omdat ik dingen
eigenlijk niet af kreeg. Je mag gerust zeggen dat je een opdracht volgende week oppakt omdat je agenda voor deze week al vol zit. We zijn allemaal mensen, dat begrijpen we echt wel. En zo niet, dan is dat niet jouw probleem!

Doe niet alles door elkaar

Het is verleidelijk om van alles door elkaar te doen op een dag. Er is namelijk werk genoeg en het werk is eigenlijk nooit klaar. Ik was ook zo iemand. Kwam Pietje om 10.00 uur met een vraag, terwijl ik eigenlijk middenin een blog zat, dan zorgde ik ervoor dat Pietje om 10.15 uur nog antwoord had. Met als gevolg dat mijn concentratie en focus volledig weg was. Mijn tip: plan blokken in om gefocust te werken aan een opdracht en wissel die af met blokken waarin je iets anders doet, mails bijwerken bijvoorbeeld.

Houd je administratie wekelijks bij

Ik ben echt een administratieve kneus, als ik dat zo mag zeggen. Waar ik voor opdrachtgevers altijd al mijn uren en taken netjes registreer, kan mijn eigen administratie soms echt ‘a mess’ zijn. Een heel irritante eigenschap. Het is vaak voorgekomen dat ik twee dagen voor de BTW-aangifte mijn hele administratie van het kwartaal nog moest bijwerken.
Met als gevolg dat ik in de stress schoot en mental breakdowns had. Niet aan te raden, dus. Nu zorg ik ervoor dat ik iedere week een momentje pak om mijn administratie van de week bij te werken. Vaak even in het weekend, om de week weer goed te starten. En dat lucht op!

Zo, ik hoop dat ik je een beetje op weg heb weten te helpen met deze vier punten. Soms is het ondernemerschap echt een pain in the ass, maar heel eerlijk: ik zou het voor geen goud anders willen. Probeer routines voor jezelf te creëren om de ‘minder leuke’ kanten van het ondernemerschap leuker te maken en vergeet vooral niet te genieten van de (hobbelige) rit!

Liefs, Sharon

Sharon Damen - ShareOn
Sharon Damen

Sharon Damen

Oprichtster & eigenaresse

Deel deze blog

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email