do's en don'ts op Instagram

6 do’s en don’ts op Instagram

Een Instagram account hebben: leuk en eenvoudig. Eigenlijk is dat ook zo, maar net als op Facebook zijn er ook een hoop do’s and don’ts op Instagram. In deze blog leg ik een paar absolute no-go’s aan je uit, maar ook vele do’s!

De do’s op Instagram:

Polls in je story

Wanneer je echt een boost aan interactie wilt, dan is het gebruiken van polls in je stories een echte aanrader! De poll is misschien simpel maar je neemt je volgers hierdoor helemaal mee in je content.  

Een pakkende caption

Start je bericht met een pakkende caption. Wanneer je mensen gelijk aanspreekt met jouw caption is de kans groot dat ze heel jouw bericht lezen of zelfs jouw Instagram pagina gaan afstruinen. 

Wees oprecht en blijf vooral jezelf! 

Tegenwoordig zijn er enorm veel influencers op Instagram die het ‘picture perfect’ leven leiden. Toch is het belangrijk om zelf oprecht te blijven naar jouw volgers. Laat vooral het gezicht achter jouw bedrijf zien. Door middel van deze persoonlijke en waardevolle content, creëer je een band met jouw volgers. Hoe dichter je bij jouw doelgroep komt, hoe meer vertrouwen ze zullen krijgen in jouw producten of diensten. 

Plaats professionele foto’s

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar: dit is waar het allemaal om draait bij Instagram! De foto! Jouw volgers scrollen door hun feed heen en stoppen alleen bij fotos die ze mooi vinden. Zorg er dus voor dat jouw foto’s eruit springen. Dit doe je gemakkelijk met professionele foto’s. Hierover schreven wij een blog, zodat je zelf aan de slag kan gaan met het maken van professionele foto’s voor op jouw Instagram.

Hashtags en locatie tagging

Het is erg belangrijk om te inventariseren welke hashtags voor jou de juiste zijn. Je wilt gevonden worden op relevante hashtags die iets met jouw bedrijf te maken hebben. Gebruik hashtags waar veel op gezocht wordt, maar waar niet te veel concurrentie op zit, zoals bijvoorbeeld #food. De kans is hierbij klein dat je bovenaan komt te staan. Verder is het taggen van jouw locatie altijd slim. Je kunt namelijk ook gevonden worden op deze locatie tag!

Interactie met je volgers aangaan

Je bouwt vertrouwen op wanneer je zorgt voor interactie met je volgers. Volg mensen terug, geef een antwoord of like foto’s van anderen. Hoe meer engagement je toont, hoe meer je terug kan verwachten! Tevens pikt het Instagram algoritme ook op hoe actief jij bent op Instagram. Daar krijg je weer bonuspunten voor!

Don’ts op Instagram:

Geen bijschriften

Een foto plaatsen zonder bijschrift is een echte no-go. Dit omdat je er als volger niet bij bent. Als volger zijnde weet je niet waar jij bent of waarom je dit doet. Je weet dus niet waarom deze content relevant is en scrollt gewoon weer verder. Een gemiste kans voor jou om interactie te hebben met je volgers. 

Overposten

Het is belangrijk om regelmatig te posten. Maar jouw volgers willen niet gespamd worden met alleen maar foto’s van jou. Als je alleen nog maar foto’s van één iemand op je feed ziet, is de kans dat je ontvolgd wordt erg groot. Post het liefst niet meer dan 1x per dag, behalve als je Nike bent, dan is het toegestaan. 😉 

Niet luisteren naar je volgers

Luisteren naar je volgers is misschien wel het allerbelangrijkste. Kijk regelmatig naar je statistieken en observeer welke posts het goed doen. Zie je bijvoorbeeld dat veel mensen je ontvolgen na het plaatsen van een bepaalde post? Dan weet je dat er iets niet goed gaat. Maak op basis van deze analyse nieuwe content. Zo weet je zeker dat jouw volgers waardevolle content te zien krijgen. 

Teveel tekst in je foto

Op Instagram is de foto natuurlijk het belangrijkste onderdeel van jouw bericht. Wanneer hier een hoop tekst in staat is de kans dat jouw volgers doorscrollen heel groot. Je kunt natuurlijk wel foto’s met tekst gebruiken. Maar kies dan voor een korte tekst die een bepaalde trigger opwekt. Vervolgens kun je jouw uitleg dan in de caption zetten. 

Doe niet aan volgen-ontvolgen

Misschien heb je dit zelf wel eens meegemaakt. Iemand met veel volgers, gaat jou volgen. Jij volgt ze dan terug en na een paar dagen zijn ze ineens geen volger meer. Enorm vervelend. Volg een account omdat je oprecht geïnteresseerd bent en niet omdat je wilt dat ze terug volgen. 

Nietszeggende comments plaatsen

Interactie met je volgers is een echte do! Maar doe dit oprecht. Wanneer een van je volgers geïnteresseerd reageert op jouw post. Ga dan vooral de interactie met deze volger aan en reageer op de vraag of reactie. Een reactie met een smiley is vaak nietszeggend en voor de volger niet relevant.

Ben jij op zoek naar iemand die jouw social media over kan nemen? ShareOn verzorgt graag de content op jouw kanalen. Neem vrijblijvend contact met ons op! 

Liefs, Sharon

Sharon Damen | ShareOn - Marketingbureau in Tilburg
Sharon Damen

Sharon Damen

Oprichtster & eigenaresse

Deel deze blog

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email