Hoe mijn psychologie achtergrond van groot belang is voor wat ik nu doe

Wanneer mensen mij vragen welke studie ik heb gevolgd, en ik hier vervolgens op antwoord met “psychologie”, gaan diverse wenkbrauwen omhoog. Vaak krijg ik de reactie: “Maar dat is echt iets heel anders dan wat je nu doet.” En dat is precies waar de meesten het fout hebben. In deze blog vertel ik je welke invloed mijn psychologie achtergrond heeft op mijn blik op marketing, en hoe ik dit doorvoer in mijn strategieën.

 

HET BEPALEN VAN EEN STRATEGIE

Alles binnen marketing heeft uiteindelijk één doel: verkopen. Dankzij mijn achtergrond in de psychologie, weet ik hoe gedachtepatronen van mensen over het algemeen in elkaar steken. Daardoor weet ik hoe je in kunt spelen op verwachtingen en behoeftes van de doelgroep. Wist je bijvoorbeeld dat de ‘hoe’ in veel gevallen veel zwaarder weegt dan de ‘waarom’? Mensen zijn lui (niet lullig bedoeld natuurlijk). Zij willen graag snel en zonder problemen een product bestellen. Wanneer een proces te ingewikkeld in elkaar steekt, zullen ze sneller afhaken en het product niet kopen, of bij de concurrent kopen. En dat wil je natuurlijk niet!

 

REKENING HOUDEN MET VERSCHILLENDE SOORTEN VERGELIJKING

Vanuit de psychologie heb ik geleerd: mensen kijken graag naar anderen, waar ze zich al dan niet in kunnen verplaatsen. Een theorie die me heel erg bijgebleven is, is die van Festinger. Er bestaan verschillende manieren van vergelijking met anderen. Het gevoel wat je hier aan overhoudt, is afhankelijk van het type vergelijking. Ik leg het je graag aan de hand van wat voorbeelden uit.

Neerwaarts vergelijken heeft een negatief op jou als persoon wanneer je jezelf vergelijkt met iemand die slechter af is dan jou. Je weet dat je uiteindelijk ook hetzelfde zult ervaren als deze persoon zonder dat je hier iets aan kunt veranderen. Deze soort vergelijking geldt bijvoorbeeld in een stadium van een ziekte, wanneer jij je bijvoorbeeld in het stadium bevindt dat je alles nog kunt, maar een ander inmiddels in een rolstoel terecht is gekomen. Je weet dat je daar uiteindelijk ook eindigt en dit roept een negatief gevoel op.

Opwaarts vergelijken heeft een positief effect op jou als persoon wanneer je weet dat jij het doel ook kan bereiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wanneer iemand de baan heeft waar jij van droomt, en jij momenteel de opleiding nog volgt. Je weet dat je na je opleiding eenzelfde kans hebt op deze baan. Dit werkt motiverend.

Opwaarts vergelijken heeft een negatief effect op jou als persoon wanneer je weet dat je dit doel nooit kan bereiken. Hier komt een frustratie bij kijken. Vervolgens heb je twee opties: harder werken, om het doel toch mogelijk te maken (en ervoor te zorgen dat het een opwaartse vergelijking met positief effect wordt), of je laat het los en vind het niet meer zo belangrijk.

Deze soorten vergelijking kun je bijvoorbeeld in het achterhoofd houden wanneer je samenwerkingen aangaat met influencers.

 

HET GEBRUIK VAN HET JUISTE BEELDMATERIAAL

Ja, ook hier komt psychologie goed van pas. Het is niet voor niets dat ik besloten heb aan de slag te gaan met fotografie én marketing. Mensen houden nu eenmaal van afbeeldingen.

Het juiste beeldmateriaal dient als ondersteuning van jouw geschreven informatie. Gebruik dus alsjeblieft geen stockfoto’s. Dit soort foto’s zijn prima als opvulling voor bijvoorbeeld een whitepaper; maar niet als content voor op social media! Afbeeldingen kunnen emoties oproepen bij onze volgers. Wanneer je bewust kiest welk beeld je wilt koppelen aan je content, zorg er dan alsjeblieft voor dat je beelden gebruikt die een gevoel van emotie oproepen. Het beste is om je eigen beeldbank aan te laten leggen; dan weet je zeker dat er op de juiste manier met jouw boodschap omgegaan wordt.

Natuurlijk zijn er nog veel meer ‘foefjes’ die ik vanuit mijn studie overgenomen heb in mijn strategieën. Conclusie van het verhaal: door mijn achtergrond ben ik in staat om me feilloos te verplaatsen in de doelgroep, waar ik vervolgens de marketing op aan kan passen. Zo weet je zeker dat je de juiste snaar raakt. Heb je hier hulp bij nodig? Dan kun je me altijd (vrijblijvend) een bericht sturen!

Behoefte aan extra kennis?

KIES VOOR CONTENT MARKETING CONSULTANCY.

GERELATEERDE STORIES.

Binnen één jaar van content creator naar content marketeer

Het is tijd om samen terug te blikken op het afgelopen jaar én de groei die Jady heeft doorgemaakt. Je leest het in deze blog.

Hoe vergroot jij jouw online zichtbaarheid in tijden van crisis?

In deze blog vertellen we jou waarom online zichtbaarheid nu belangrijker is dan ooit!

AAN DE SLAG.

Zin om samen aan de slag te gaan om impact te maken? Sharon staat voor je klaar.