social media teksten

Hoe schrijf je goede social media teksten?

Hoe schrijf je goede social media teksten

 Veel mensen zijn vaak gefocust op het maken van de perfecte afbeeldingen en video’s voor onze social media berichten. Helaas schiet de focus op goede bijschriften er wel eens bij in. Logisch ook, want er komt veel kijken bij het schrijven van goede teksten voor Facebook, Twitter, LinkedIn of Instagram! Natuurlijk zijn de foto’s en video’s ook belangrijk, maar het belang van goede teksten wordt vaak onderschat. Wij geven je graag een aantal tips om goede teksten te schrijven voor jouw social media kanalen.

In de voorgaande ShareOn blogs ‘Do’s & don’ts op Facebook’ & ‘Do’s & don’ts Instagram’ hebben wij al wat algemene tips gegeven die je kunt toepassen op deze social media platformen. Telkens keerde de tip over een goede tekst bij je post terug. In deze blog gaan wij jou een aantal bruikbare tips geven en zullen we toelichten waarom een goede tekst eigenlijk zo belangrijk is! Want met mooie foto’s trek je de aandacht van je volgers en zorg je ervoor dat je de aandacht krijgt. Maar de captions bij je foto’s zorgen ervoor dat je interactie aanwakkert en is de aanleiding voor een conversatie.

Wil je graag goede teksten schrijven voor social media? Vergeet dit dan niet!

  • Social media wordt vooral gebruikt door volgers om in contact te blijven met vrienden en kennissen. Natuurlijk volgen deze gebruikers ook bedrijven of merken, maar dat is niet de hoofdreden waarom ze op social media zitten.  
  • Maak je content op een luchtigere, informele manier die past bij het social media platform waarop je het bericht plaatst.
  • Misschien wel de belangrijkste: vergeet nooit wie je graag wilt bereiken met je berichten!

Wat is een goed social media bericht?

Een goed social media bericht is niet alleen mooi! Het wordt geadviseerd om de tone of voice aan te passen aan de doelgroep die je graag wilt bereiken, het moet ook reacties oproepen. Je kunt zo veel mooie social media berichten schrijven, als niemand een reactie geeft, zal je bericht nooit veel mensen bereiken. Dat komt door de algoritmes die door social media platformen worden gebruikt.

Als je het lastig vindt om goede social media teksten te schrijven dan hebben wij hieronder tips om betere online teksten te schrijven!


  1. Bewerk je social media berichten.

De meeste mensen schrijven niet meteen de beste caption. Plan je social media berichten in zodat je zeker weet dat je consistent onder de aandacht bent. Daarnaast kun je altijd nog spontane berichten plaatsen. Bedenk eerst wat je graag wilt posten, werk dit vervolgens uit. Kijk nog eens naar je social media teksten voordat je ze definitief gaat inplannen. Wanneer je alles nog een keer controleert met een frisse blik kom je vaak weer met nieuwe ideeën.


  1. Kortere teksten zijn vaak beter

Op social media moet je snel je boodschap overbrengen. Je hebt letterlijk maar een paar seconden voordat de gebruiker verder scrollt. Wanneer je op social media zit wordt er niet echt aandachtig gelezen, maar gescand. Op het moment dat een tekst lang oogt, haken mensen dan ook al snel af. 


  1. Vertel je verhaal

Ga voor langere stukken tekst wanneer je graag de engagement wilt verhogen met je volgers en niet zozeer geïnteresseerd bent in duizenden likes. Met langere stukken tekst kun je veel meer vertellen. Uit onderzoek is gebleken dat dat wanneer je langere teksten schrijft op je social media kanalen, er veel meer interactie ontstaat. Op LinkedIn zijn langere teksten al een standaard, hoewel dit meer toegepast wordt door particuliere gebruikers en niet door bedrijfspagina’s. Probeer als bedrijf eens te experimenteren met langere teksten.


  1. Zeg het met beeld

Social media kan niet meer zonder beeld, of je het nu toevoegt of dat het beeld wordt getoond vanwege een externe link. Natuurlijk kun je af en toe eens een post op Facebook of LinkedIn plaatsen zonder een afbeelding, maar de kans dat je bericht dan aan de aandacht ontglipt, is groot . Beeld is essentieel en trekt de aandacht.


  1. Gebruik actieve zinnen

Door actieve zinnen te gebruiken, maak jij je teksten scherper en gemakkelijker te lezen.  Mocht je hier moeite mee hebben, probeer het dan langzaam toe te passen in je captions. Door actieve zinnen te gebruiken worden de zinnen ook vaak wat korter en dus krachtiger, je bent dus meer ‘to the point’ met je teksten. Daarnaast leest het ook prettiger! Deze tip is zeker de moeite waard om uit te proberen wanneer je betere social media berichten wilt plaatsen.

 

Dit zijn een aantal tips om goede social media teksten te schrijven. Zorg ervoor dat je je volgers iets leert, dat je hen raakt en dat ze in actie komen. Analyseer je social media berichten zodat je ontdekt wat het beste werkt voor jouw merk of bedrijf.

 

Heb jij hulp nodig bij het schrijven van social media teksten voor jouw kanalen? Daar helpen we je graag bij! Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Liefs, Sharon

Sharon Damen | ShareOn - Marketingbureau in Tilburg
Sharon Damen

Sharon Damen

Oprichtster & eigenaresse

Deel deze blog

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email