Hoe vind je leuke Instagram filters (en sla je ze op)?

Je hebt ze vast al een keer voorbij zien komen op Instagram: toffe story filters. Met deze filters kun je jezelf omtoveren tot je favoriete dier, de wereld om je heen versieren met glitters of kleurfilters toevoegen aan je foto’s/video’s. Deze filters worden de AR-filters genoemd en ondertussen zijn er ontelbaar veel verschillende filters waarmee jij jouw Instagram stories kan opfleuren.

 

Dat Instagram deze mogelijkheid biedt weten ondertussen veel mensen al wel, maar mensen zijn zich vaak niet bewust van de enorme variatie aan filters en hoe ze de filters kunnen vinden en opslaan. In deze blog leggen we daarom uit wat deze AR-filters precies zijn en hoe jij je eigen Instagram stories hiermee kan upgraden. Als laatste zullen we onze 10 favoriete AR-filters van dit moment met je delen.

WAT ZIJN AR-FILTERS?

AR Filter Studio is een softwareprogramma van Facebook waarbij je levensechte effecten kunt genereren die over het beeld van je camera worden gestapeld. In 2017 werden deze AR-filters voor het eerst gebruikt op Instagram, echter waren er toen maar een paar mensen die de AR-filters konden maken en daarom waren er heel weinig filters beschikbaar voor de Instagram gebruikers. In 2019 heeft Facebook de software openbaar gemaakt, waardoor het voor iedereen mogelijk werd om filters te maken. Waar Instagram in 2017 begon met een kleine variatie, bestaan er ondertussen ontelbare filters, van interactieve spellen, gekke gezichten, make-up looks, dieren filters tot het toevoegen van tonen, kleurcorrecties en effecten aan je foto’s/video’s. En dit alles zonder dat je de Instagram app hoeft te verlaten.

HOE VIND EN GEBRUIK JE DE INSTAGRAM AR-FILTERS?

Er zijn verschillende manieren voor het vinden en gebruiken van de AR-filters op Instagram en deze zullen wij hieronder één voor één doorlopen.

Vind leuke filters door mensen die je volgt:

Het zal vast wel eens gebeuren dat je een leuke story filter voorbij ziet komen bij iemand die je volgt. Maak je dan geen zorgen, want er zijn verschillende manieren hoe jij deze filters ook kan gebruiken of zelfs kan opslaan.

 

Als je langs iemand met een leuk story filter komt, dan staat de naam van het filter en ontwerper linksboven in de hoek, onder de naam van het betreffende Instagram account, weergegeven. Door hierop te klikken kun je kiezen om het filter meteen te gebruiken of om het filter op te slaan in je effectengalerij, zodat je hem later makkelijk terug kunt vinden.

 

Als een vriend(in) een filter heeft opgeslagen in zijn/haar effectengalerij, dan kan hij/zij deze filter naar jou toe sturen. Dit kan door de verhaal-camera in de Instagram app te openen, slide naar het filter die je gedeeld wilt hebben, klik op de filternaam onderaan in het midden en kies de optie “verzenden naar”. Als er op deze manier een filter naar je toe wordt gestuurd, klik je weer op de naam van het filter en kies je om het filter meteen te gebruiken of om het filter op te slaan in je effectengalerij, zodat je hem later makkelijk terug kunt vinden.

Vind leuke filters door Effecten Galerij

Een makkelijke methode om veel verschillende AR-filters te ontdekken is aan de hand van de effectengalerij van Instagram. Dit is een plek waar alle gemaakte AR-filters bij elkaar zijn opgeslagen. Om in de effectengalerij te komen open je de verhaal-camera in de Instagram app en swipe je de opnameknop zo ver mogelijk naar links, klik vervolgens op het vergrootglas icoontje. In de effectengalerij kan je op 3 verschillende manieren naar filters zoeken, namelijk:

 

1. Door middel van de verkennen pagina van de effectengalerij

Dit is de pagina waar je direct op terecht komt als je de effectengalerij opent, hier vind je de meest populaire filters.

 

2. Door middel van de zoekbalk functie van de effectengalerij

Deze vind je rechtsbovenaan het scherm. Hier kun je zelf filters zoeken aan de hand van zoekwoorden, filternamen of ontwerper namen.

 

3. Door middel van de categorieën

Bovenaan het scherm zie je in de effectengalerij verschillende categorieën staan waar je de ontelbare filters op kunt filteren.

 

Als je in de effectengalerij een filter hebt gevonden die je wilt proberen klik je hierop  en kies je voor “nu proberen” en gebruik je de opnameknop om het filter te gebruiken. Wil je het betreffende verhaalfilter opslaan, zodat je hem later makkelijk weer terugvindt? Klik dan op het vierkantje met de pijl erin.

Vind leuke filters door de ontwerper van het filter

Zoals eerder omschreven kan iedereen op Instagram AR-filters maken en er zijn daarom ook veel mensen die daar hun hobby van maken. Je kunt de naam van deze ontwerpers zelf opzoeken binnen Instagram, of je kunt op de naam van het filter klikken. Daarna klik je op de naam van de ontwerper, zodat je op zijn/haar profiel kunt bekijken welke filters hij/zij nog meer gemaakt heeft. Als iemand een AR-filter ontwerpt en op Instagram plaatst, komt deze net als je geplaatste foto’s, IGTV’s en Reels op een aparte pagina op jouw profiel te staan. Deze pagina herken je aan de smileypictogram. Tik vervolgens op een van de filters die je wilt proberen en kies voor “nu proberen”, gebruik de opnameknop om het filter te gebruiken. Wil je het betreffende verhaalfilter opslaan, zodat je hem later makkelijk weer terugvindt? Klik dan op de naam van het filter onderaan het scherm en kies voor “filter opslaan”.

Onze 10 favoriete AR-filters van dit moment

  • RENEGADE, door @bryant
  • Film Frames, door @dannyfranzreb
  • J-VINTAGE, door @__imjack
  • Collage, door @anastasia_kochetkova
  • Glitter on white, door @janmahavan
  • Glittter on black, door @janmahavan
  • OUTLINE, door @jepharaujo
  • TYPO LIKE SUNEATER, door @riiiizki
  • TIME, door @pelayodiaz
  • Glossary, door @ekrulila

Wil je graag ondersteuning met het creëren van creatieve content? Neem contact met ons op of bekijk alle mogelijkheden op onze website! Wij helpen je graag.

Behoefte aan extra kennis?

KIES VOOR CONTENT MARKETING CONSULTANCY.

GERELATEERDE STORIES.

Binnen één jaar van content creator naar content marketeer

Het is tijd om samen terug te blikken op het afgelopen jaar én de groei die Jady heeft doorgemaakt. Je leest het in deze blog.

Hoe vergroot jij jouw online zichtbaarheid in tijden van crisis?

In deze blog vertellen we jou waarom online zichtbaarheid nu belangrijker is dan ooit!

AAN DE SLAG.

Zin om samen aan de slag te gaan om impact te maken? Sharon staat voor je klaar.