Zo werkt het Instagram algoritme voor reels

Instagram Reels: het is hot en happening. Een video van een paar seconden met soms wel duizenden views. Helaas komen deze views komen niet zomaar uit de lucht vallen, hier zit namelijk een algoritme achter. En hoe dit algoritme precies werkt leggen we je hieronder uit!

WAT IS HET INSTAGRAM REELS ALGORITME?

Laten we bij het begin beginnen: wat is het Instagram Reels algoritme? Let op: dit algoritme is dus specifiek in het leven geroepen voor Instagram Reels. Het Instagram Reels algoritme bepaalt namelijk welke Reel aan wie wordt getoond. Dit gebeurt niet zomaar, maar op basis van een aantal factoren. Weten welke factoren dit zijn? Lees dan verder.

 

Entertainment

Als eerste kijkt het algoritme naar het entertainmentgehalte van jouw Reel. Ziet het algoritme jouw Reel als leuk en vermakelijk, dan wordt de video vaker aan mensen getoond. Waarom? Het doel van Reels is om mensen te vermaken en hen op die manier te verleiden om langer op Instagram door te brengen. Slim, hè? 😉

 

Kijkgedrag

Ten tweede kijkt het algoritme ook naar eerder kijkgedrag van mensen. Heeft een iemand eerdere Instagram Reels bekeken in een niche? Dan word je in een specifieke ‘targetgroep’ gepropt. Het algoritme gaat er dan namelijk vanuit dat je deze video’s vermakelijk vindt. Daarom zal Instagram meer soortgelijke Reels tonen. Kijk maar eens naar jouw voorgestelde Reels: heb je gisteravond veel kattenfilmpjes gekeken? Dan is de kans groot dat je de komende tijd heel veel voorgestelde Reels met katten voorgeschoteld zult krijgen.

 

Kijktijd

Niet alleen kijkgedrag is een kritieke factoor voor het Instagram Reels algoritme. Ook kijktijd wordt hierin meegenomen. Reels die tot het einde afgekeken worden zullen vaker getoond worden. Met andere woorden: een video die de aandacht trekt én vasthoudt.

 

Interactie

Instagram Reels met een hoog interactiepercentage (engagement rate) krijgen voorrang. Dat houdt dus in dat wanneer er veel acties uitgevoerd worden op een Reel, deze automatisch als waardevol bestempeld wordt. Denk bijvoorbeeld aan doorsturen, opslaan of het bezoeken van het profiel.

En denk je nu: ‘huh is dit niet hetzelfde als het Instagram algoritme?’ Nee, dit algoritme steekt net weer iets anders in elkaar. Klik hier om meer te lezen over het ‘normale’ Instagram algoritme.

TIPS OM TE WERKEN MET HET INSTAGRAM REELS ALGORITME

Wil je het Instagram Reels algoritme te slim af zijn? Dat is moeilijker dan je denkt. Wat je wél kunt doen is leren werken met het algoritme. Om je op weg te helpen hebben we een aantal tips voor je opgesomd.

Tip 1: Gebruik muziek van de Instagram Reels bibliotheek. Hierdoor krijgt je Instagram Reel meer bereik.

Tip 2: Maak mensen aan het lachen, laat iets verrassends zien of trek de aandacht.

Tip 3: Maak altijd gebruik van verticale video’s. Horizontale video’s worden namelijk niet snel gedeeld.

Tip 4: Maak in de video’s gebruik van creatieve tools. Denk aan filters, effecten en leuke teksten. Dit maakt het leuker om naar te kijken.

Tip 5: Haak in op trends. Zoek naar andere Instagram Reels die op dit moment ‘hot and happening’ zijn en haak daarop in.

NO GO’S VOLGENS HET INSTAGRAM REELS ALGORITME

Er zijn ook een aantal ‘no go’s’ volgens het Instagram Reels algoritme. Gebruik je deze toch? Dat kan ervoor zorgen dat je Instagram Reels weinig views, bereik of interactie hebben. Zorg dus dat je hier weg van blijft. Hieronder zetten we de no go’s op een rijtje:

1. Het gebruiken van video’s met een lage resolutie

2. Het gebruiken van logo’s en watermerken in beeld

3. Het gebruiken van een hele pagina vol tekst in een video

4. Het hergebruiken van oude Instagram Reels

Ga je aan de slag met het maken van Instagram Reels? Houd deze blog met tips en no go’s dan bij de hand en wie weet heb jij binnen no time duizenden views. En heb je nog vragen of hulp nodig bij het opzetten van de juiste social media strategie? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Behoefte aan extra kennis?

KIES VOOR CONTENT MARKETING CONSULTANCY.

GERELATEERDE STORIES.

Binnen één jaar van content creator naar content marketeer

Het is tijd om samen terug te blikken op het afgelopen jaar én de groei die Jady heeft doorgemaakt. Je leest het in deze blog.

Hoe vergroot jij jouw online zichtbaarheid in tijden van crisis?

In deze blog vertellen we jou waarom online zichtbaarheid nu belangrijker is dan ooit!

AAN DE SLAG.

Zin om samen aan de slag te gaan om impact te maken? Sharon staat voor je klaar.