Het is vandaag 30 juni 2021, beter bekend als social media dag. En dus delen we op deze dag graag 5 super handige en essentiële tips met je waardoor jij een ijzersterke social media strategie voor jouw organisatie kunt neerzetten. Want heel eerlijk: jij wilt toch ook dat mensen jouw content zien, onthouden en uiteindelijk besluiten om een product of dienst bij jou af te nemen!? Lees snel verder!
SOCIAL MEDIA DAG
Laten we eerst even beginnen bij het begin: social media dag. Sinds 30 juni 2010 staat jaarlijks één onderwerp centraal op deze dag: social media. Op die dag staan we er bij stil hoeveel impact social media op ons heeft, zowel in positieve als in negatieve zin. Vroeger (heel, heel vroeger ;-)) vond je vooral mensen op social media. De laatste jaren is dat wel anders: ongeveer ieder bedrijf heeft zijn of haar weg (deels) gevonden op social media. Niet gek, want de verschillende platformen bieden je de kans om jouw bedrijf in de spotlight te zetten. Als je het goed aanpakt, natuurlijk.
EEN IJZERSTERKE SOCIAL MEDIA STRATEGIE
Hoewel social media veel kansen biedt voor bedrijven, kan het soms ook ‘a real pain in the ass’ zijn. Dat non-stop online zijn kost veel tijd en moeite, en soms heb je daar gewoon helemaal geen zin in. Daarom is het belangrijk om een ijzersterke social media strategie neer te zetten. Dat scheelt je weer onnodig uren posts van anderen liken! 😉 Als je aan de slag gaat met je social media strategie is het een absolute must om rekening te houden met de volgende 5 onderdelen!
1. Bepaal je doelgroep
De eerste, belangrijk(st)e stap van jouw strategie: wie wil je bereiken? Welke leeftijdscategorie? Welke interesses heeft jouw doelgroep? Op welke kanalen is die doelgroep aanwezig? Waar slaat jouw doelgroep echt op aan?
Steek voldoende tijd en aandacht in het in kaart brengen van jouw doelgroep. Daar valt of staat jouw strategie namelijk mee!
2. Bepaal je doel
Geen strategie zonder duidelijk doel. Als je jouw doel duidelijk voor ogen hebt kun je jouw statistieken gericht analyseren. Uit die analyses kun je vervolgens herleiden welke content wel bijdraagt aan je doel en welke content niet.
Tip van Jip: vaak zie ik dat ondernemers zich alleen focussen op volgersaantallen en aantal likes. Staat natuurlijk leuk voor de buitenwereld, maar is dat daadwerkelijk de juiste focus om je doel te kunnen behalen? Als je een product wilt verkopen op Instagram kun je je beter focussen op het doel ‘aantal klikken naar de website’ bijvoorbeeld.
3. Bepaal je kanaal/kanalen
TikTok, Snapchat, WhatsApp, Instagram, Facebook, LinkedIn… Inmiddels vliegen de platformen je om de oren. Ik verklap je alvast: je kan niet op alle platformen aanwezig zijn (tenzij je er een aantal fulltimers op zet natuurlijk). En de vraag is ook: moet je dit willen? Focus je liever op één of een aantal kanalen waar jouw doelgroep actief is.
4. Stel contentpijlers op
Als je net start met social media zit je vaak boordevol inspiratie en ideeën voor social media berichten. Maar naar verloop van tijd wordt het steeds lastiger om content te bedenken. Dat is nu eenmaal zo. En dat kun je voorkomen door van tevoren goed stil te staan bij jouw social media onderwerpen (ofwel: contentpijlers). Zorg ervoor dat je jouw verschillende berichten indeelt in contentpijlers en deze tactisch inzet. Zorg er altijd voor dat je de 80/20 regel in je achterhoofd houdt. Dat houdt kort gezegd in dat 80% van jouw content informatie en waarde biedt aan je volgers en 20% een commerciële insteek heeft. Wel zo handig om te weten, toch?
5. Bepaal jouw tone of voice
Bij de bepaling van jouw tone of voice moet je rekening houden met twee factoren: jouw brand identity en je doelgroep. Jouw tone of voice moet aansluiten bij de positionering en uitstraling van jouw merk. Tegelijkertijd bepaalt de voorkeur van jouw doelgroep voor een groot gedeelte hoe jij jouw tone of voice het beste kunt insteken. Hoe wordt jouw doelgroep graag aangesproken? Informeel of formeel? Communiceer je met ‘u’ of ‘je’? Slaat jouw doelgroep aan op vlotte teksten met een grapje of juist op informatievere berichten zonder al te veel poespas? Verplaats jezelf even in je doelgroep en ga na wat hen zou aanspreken. Enne, schakel ook gerust hulp in. Vraag mensen binnen jouw doelgroep gewoon op de man af welke manier van schrijven hun aandacht vastgrijpt.
Denk je nu: leuk, zo’n social media strategie, maar GOD KNOWS waar ik moet beginnen? Geen stress. Wij staan voor je klaar om je hierbij te ondersteunen. Als je eenmaal een goede strategie hebt staan, kun je de opvolging vaak zelf doen! 😉 Neem gerust contact met ons op zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.